Ideea de baza e urmatoarea: se hotaraste, tarziu, ca America nu mai poate tolera sclavia si trebuie sa o scoata inafara legii, dar avand in vedere gandirea ingusta de atunci (chiar abolitionistii considerau ca negrii le sunt inferiori) si economia de atunci (cele mai mari averi erau a stapanilor de sclavi) s-a dovedit un lucru foarte greu, dar o mana de oameni foarte capabili si cu intentii bune au reusit, cu foarte mari sacrificii, sa duca la indeplinirea abolirea sclaviei.

Personajul central al acestei lupte impotriva mentalitatii timpului si locului a fost Abraham Lincoln, probabil unul dintre cei mai importanti lideri ai Americii si unul din cei mai mari conducatori si retori a timpului sau. Prin utilizarea a multor tertipuri a reusit sa adune suficiente voturi pentru a adunce un amendament constitutiei (faimosul al 13-lea amendament) si sa scoata sclavia inafara legii. A fost o lupta crancena intre Nord si Sud si a adus mari prejudicii Statelor Unite dar, in schimb, a schimbat lumea spre bine.

Filmul ne ofera o imagine asupra zilelor in care aceasta problema ajunge la sfarsit, in momentul in care se incearca pentru a doua oara sa fie adoptat al 13-lea amendament si toate lucrurile marunte care au dus spre acel punct si au facut ca, pana la urma, legea sa fie votata. Este o foarte buna lectie de istoria care contrar criticilor este utila nu doar americanilor ci tuturor. Intr-o lume in care coruptia si doar binele sinelui conteaza este bine sa ne amintim ce sacrificii au facut anumiti oameni pentru binele comun.

Filmul este tipic lui Spielberg, acel pan in folosit atat de des in filmele lui este folosit si aici si desi il observi nu e deloc deranjant, ti se pare normal ca unii oameni sa fie adusi in prin plan si acest procedeu te ajuta sa te pregatesti pentru replicile care vin. Marele plus al filmului este scenariul: este foarte bine scris si aduce in prim plan cele mai importante discursuri si citate ale lui Abraham Lincoln, care doar in sine sunt niste mari lectii de istorie.

Leave a Reply