Una din cele mai iubite nişe ale literaturii, cea a romanelor de suspans, a fost dintotdeauna aproape exclusiv americană. Autori precum Dan Brown, John Grisham, Tom Clancy sau James Patterson ne-au obişnuit cu viziunea lor asupra ceea ce înseamnă suspans; din nefericire, Hollywood-ul a îndrăznit să îi încurajeze şi astfel percepţia cititorului a intrat pe un făgaş în care dacă nu eşti un spion/professor/detectiv/poliţist/avocat american nu prea ai valoare ca personaj de roman de suspans. Dar iată că undeva în ţările nordice, unde nu se întamplă mare lucru (sau poate avem o percepţie greşită despre locaţie ca şi despre limba în care sunt scrise romanele sau despre profesia personajului principal) un jurnalist suedez a scris o trilogie care nu doar că poate concura oricînd cu orice bestseller de pe piaţa, dar chiar umileşte apariţiile precedente.
Rar mi-a fost dat sa descopăr un roman care prinde mai tare, care nu te lasă să dormi sau să manînci; un roman care pentru cateva ore îţi acaparează viaţa. Nu e o glumă, personajele îţi rămîn multe vreme întipărite în minte şi cu greu vei găsi personaje noi care să le inlocuiască, Stieg Larsson a creat ceva unic.
Îmbinînd investigaţia jurnalistică cu secrete de familie, personaje neverosimile cu talente uimitoare, corupţia cu bunătatea sufletului uman, romanul rupe orice bariera în materie de lectură de plăcere. Stieg Larsson nu doar ca şi-a depăşit contemporanii americani, ci chiar a ajuns sa depaşească titani precum Agatha Christie sau Raymond Chandler.
Articol publicat in revista 24FUN Timisoara.