Cum ar suna povestea unui tip fara scrupule care e dispus sa faca orice, sa treaca peste oricine pentru a-si construi un imperiu al sau? Suna interesant, nu? Dar daca aceasta poveste ar fi spusa de William Faulkner? Atunci aceasta poveste s-ar numi o capodopera.
O poveste destul de simpla spusa printr-un stil complex si delirant care iti prezinta un volum imens de informatii inca din prima clipa. Avand, parca, o poezie a sa, ideile curgand una dupa alta fara incetare, in care realul si imaginarul se intrepatrund lasand sa iasa la iveala o poveste incredibila care este jumatate realitate si jumatate imaginatie.
Povestea lui Thomas Sutpen care apare in Jefferson din tinutul Yoknapatawpha si cumpa 100 de mile patrate si dupa cativa ani construieste o casa mareata pe proprietatea sa care ia numele de Suta lui Sutpen. Tipul se casatoreste cu o femeie dintr-o familie onorabila din oras cu care face 2 copii, un baiat, Henry, si o fata, Judith. Cand Henry merge la Universitate si aduce acasa un prieten care se indragosteste de Judith, cu care are de gand sa se casatoreasca dar nu reuseste pentru ca este ulterior omorat de Henry. Dar daca povestea nu s-a intamplat asa? Daca totul e fals si nu puteti fi siguri de nimic din ceea ce spun?
Asta este povestea, totul si nimic. Lucrurile se intampla intr-un ritm incredibil, fara noima chiar in timp ce cititorul incearca din rasputeri sa tina pasul, de a nu se pierde in ideile prezentate. Da, asta se intampla dar in acelasi timp nu asta se intampla. Nu poti fi sigur de absolut nimic.
Povestit din amintiri de Rosa Coldfield, sora sotiei lui Thomas Sutpen, de Quentin Compson (unul din personajele din Zgomotul si Furia) si de colegul acestuia de camera, Shreve, romanul iti inspira ideea de pierdere a orientarii. Si chiar asa si este pentru ca povestea nu este stiuta de cei 3, sau poate este stiuta dar cu siguranta nu este spusa asa cum s-a intamplat de fapt. Sunt imaginatii si fabulatii si minciuni si presupuneri si tot ce vreti, doar adevar nu.
Povestea, luata din Biblie, despre Absalom fiul regelui David care isi omoara fratele pentru ca a incercat sa se culce cu sora lor iar apoi incearca sa distruga tot ce a cosntruit tatal sau pentru ca l-a exilat. Acesta este scheletul romanului lui William Faulkner si este probabil cel de care te agati de fiecare data cand povestea o ia inainte si te lasa in urma.
Un roman cu nenumarate complicatii si schimbari de situatie, cu un stil dezorientant care te face sa simti cu adevarat puterea frazelor si ideilor mesterite cu un talent incredibil. Romanul care prezinta cel mai bine ideile lui Faulkner despre sudul natal si despre oamenii care locuiesc acolo, mai ales ca povestea este inainte, in timpul si dupa razboiul civil in care sudul a avut mult de pierdut.
O poveste despre oameni si despre viata spusa de oameni care nu pot fi crezuti, cu fapte reale si imaginare, cu povestea unei familii care trece prin mai multe decat isi poate imagina un om, cu crime si dragoste dusa la extrem, cu dorinta de neclintit pentru suprematie. Un roman care prezinta viata, nu conteza daca e a unui om sau a unui divaol, daca e reala sau falsa.

Leave a Reply