O noua gustare pentru a-mi potoli setea de literatura americana, si ce mai bun decat un Hemingway? O lectura usoara si foarte scurta dar care te tine in priza si te face sa sorbi cuvintele, sa incerci cu disperare sa afli cat mai repede ce se va intampla in continuare. Acest roman este, fara doar si poate, munca unui adevarat geniu.
Americanii il considera printre romanele care compun the great american novel si nu am de gand sa ii contrazic, Hemingway este unul dintre cei mai buni scriitori americani iar acest micro roman este o capodopera fara asemanare, care daca nu arata chipul americanului de rand asa cum il percepe societatea cu siguranta reda americanul pe care il vedea Hemingway in compatriotii tai.
Romanul este cu doua taisuri, unul din ele ne arata cat de mult poate lupta un om, cata ambitie exista in sufletele noastre, cat de sus putem urca si invinge aproape orice obstacol dar pe de alta parte, totul e in zadar, chiar daca reusim sa prindem pestele cel mare (precum Santiago) cel mai probabil il vom pierde, mereu existand sacali (sau rechini!) care sa atace n haita si sa fure rodul muncii noastre.
Ramane la latitudinea fiecaruia ce invatatura vrea sa traga din acest roman, insa eu vad in acest roman o oda inchinata omului si spiritului uman, care nu se lasa niciodata batut si cu inteligenta si finete poate intrece orice obstavol, omul poate trece peste oboseala, foame si durere in incercarea sa de a prinde pestele cel mare care i se cuvine.

Leave a Reply