Într-o lume hipertehnologizată care se află într-un flux continuu de dezvoltare nu ne-au mai rămas multe portiţe de ieşire atunci cînd e vorba de credinţă; fie alegem varianta bisericii şi a sfinţilor care au făcut-o ceea ce este, fie mergem pe mîna ştiinţei şi a oamenilor care de-a lungul timpului au dezvoltat teoriile care astăzi ne explică aproape tot despre lumea înconjurătoare.
Dacă despre sfinţi şi despre operele lor, care se leagă una de cealaltă într-o frumoasă istorie a credinţei, s-au consacrat tomuri întregi, iată că despre oamenii de ştiinţă care au dezvoltat un limbaj şi o terminologie specifică, care au ajutat omenirea să inţeleagă mai bine toate procesele pe care le intampină în natură şi nu numai, nu s-au scris decît cateva carţulii, multe dintre ele într-un limbaj stufos şi neaccesibil publicului larg. Dar Mario Livio, profesor emerit, schimbă acest lucru prin Este Dumnezeu Matematician?
Într-o carte de dimensiuni medii, Mario Livio relatează viaţa oamenilor de ştiinţă şi, în acelaşi timp, ne explică teoriile lor într-un mod în care pînă şi un filolog le-ar înţelege. Scrisă într-un limbaj plăcut care nu plictiseşte, cartea ne poartă pe umerii titanilor din toate timpurile: Pitagora, Aristotel, Newton, Galilei, Bolyai, Einstein şi mulţi alţii, oameni care şi-au dedicat timpul şi energia unui fenomen pe care prea puţini sunt dispuşi să-l descopere: Matematica. Urmînd un fir logic, Livio ne descifrează enigmele istoriei matematicii şi ne prezintă oamenii care au facut sacrificii enorme (unii şi-au pierdut viaţa pentru teoriile lor) pentru a aduce la suprafaţă teoriile care ne-au scos din întuneric.

Articol publicat in revista 24FUN Timisoara.

Leave a Reply