O carte care exploreaza societatea si umanul atat de bine incat te poate face sa crezi ca e de fapt o lucrare de specialitate si nu un roman, o lucrare de fictiune. Atentia la detalii marca Philip Roth iti ofera o satisfactie extraordinara, un stil atat de fin si o voce atat de puternica care iti vor marca viata literara.
Indignare este povestea unui adolescent, fiu al unui macelar kosher, care trece prin o serie de evenimente mai mult sau mai putin obisnuite, specifice gandirii americane in timpul razboiului din Korea. Pierderea increderii tatalui, schimbarea universitatii si intalnirea cu diverse personaje in campusul noii universitati, fi ca sunt colegi de camera sau o fata cu care are prima relatie de copulatie orala, au un efect dramatic asupra sa.
Markus Messner este haituit de gandul ca daca nu se va comporta exemplar va fi trimis in Korea si ca acolo isi va gasi sfarsitul. Isi gaseste in scaparea in scoala, locul unde daca se va tine de treaba il va scapa de chinul de a merge si a lupta intr-o tara straina in care mor mii de tineri americani. Insa viata lui Markus nu este atat de usoara, de cand pleaca de la macelaria tatalui sau unde ii fusese ucenic lucrurile frumoase dintre el si tatal sau ajung sa nu mai existe, locul prieteniei este luat de locul neincrederii. Tatal sau nemaioferindu-i nici o urma de incredere persecutandu-l de fiecare data cu intrebari si acuzatii pe care Markus nu le merita.
Gaseste scapare si din aceasta condamnare prin a fugi de la universitatea din orasul sau natal catre o alta universitate din America. Insa aici este nemultumit de profesori pe care ii considera net inferiori celor de acasa, colegii de camera ii gaseste iritanti si nu doreste sa socializeze cu ei, el dedicandu-se meseriei sale din campus si unei anumite fete care va avea un impact devastator asupra sa.
Lectia de psihologie si de istorie pe care ne-o ofera Philip Roth este una extrem de actuala si extrem de corecta. Nu doar exploreaza viata cotidiana a studentului dar analizaeaza factorii pe care un student trebuie sa ii ia in calcul. Viata unui student nu mai este doar dedicata studiului, din ea fac parte o multime de factori: a fi sau nu membrul unei fratii, multumirea parintilor de acasa care se sacrifica fizic, psihiic si material pentru ca fiul lor sa poate merge la facultate, ruptura inevitabila intre fiu si tata care inevitabil apare in viata, satisfacerea dorintelor sexuale si emotionale a unui tanar aflat in floarea varstei dorind punerea in practica a fanteziilor mai mult decat orice.
Traseul pe care Markus Messner il parcurge este unul extrem de bine facut, personalitatea sa dezvolta cu fiecare pagina, inteligenta ii creste, siguranta in sine devine mai mare dar in acelasi timp si singuratatea creste iar frica de a nu lupta intr-un razboi in care nu crede devine tot mai mare.
De la copilul timid care e obisnuit sa nu comenteze in fata autoritatii paterne ajunge sa desfida autoritatea tatalui si cea a conducerii universitatii luandu-si soarta in maini si tinand spatele drept si vocea raspicata in timp ce isi enunta convingerile personale dobandite.
Poate un sex oral sa-ti schimbe viata? Evident, poate. Lucrul care il va marca pentru totdeauna este acest act atat de normal si atat de obisnuit si simplu. Dragostea care o poarta Oliviei, studentei care i-a oferit acesta experienta, sau ideea de dragoste pentru aceasta fata ii va aduce pieirea.
Convingerile sale ateice, increderea sa oarba in eseurile lui Bertrand Russell, tentativele de sinucidere ale Oliviei, disperarea mamei sale fata de tatal sau ajungand sa contempleze divortul, un subiect tabu in familile evreiesti, neaprobarea mamei sale a relatiei cu Olivia sunt teme dezvoltate de Philip Roth cu un talent inconmensurabil care sunt ingredientele acestei capodopere a secolului XXI.
Finalul este o lectie si in acelasi timp este deznodamantul atator factori pusi laolalta. Poate tatal sau avea dreptate, poate decanul, poate el. Noi alegem insa alegerea este una a doctrinei si nu a actiunii. Noi putem sa spunem cine consideram ca a avut dreptatea dar nu putem sa schimbam datele problemei, nu putem sa impiedicam sfarsitul. De ceea ce ti-e cel mai frica, de aia nu vei scapa. Aceasta este soarta lui Markus, este soarta noastra, este soarta omenirii.