Cînd nu e ocupat să scrie Despre toate, pe scurt, lui Bill Bryson îi place să scrie cărți de călătorie. În 1996 însă, după două decenii trăite în Marea Britanie, Bill decide să se întoarcă în țara sa natală: America. Ca lucrurile să nu se oprească aici, un vechi prieten îi propune să publice în mod regulat articole despre revenirea pe tărîmul tuturor posibilităților. Astfel începe un tur de forță al redescoperirii si… al rîsului.

Bill, cu umorul său inegalabil, pune pe hârtie o varietate surprinzătoare de teme, locuri, evenimente și oameni care ne introduc într-o lume total diferită față de clișeele arhicunoscute. În stilul său simplu și pertinent, Bill Bryson oferă o imagine inedită asupra a ceea ce noi numim America.

Micile întîmplări de zi cu zi din țara cea mare redau o perspectivă amuzantă asupra relației sale nu doar cu oamenii din jur, ci și cu obiecte, instituții și, de ce nu, mituri urbane sau legende. Prin prisma redescoperirii țării natale, Bryson observă cît de diferită este America față de restul lumii, dar și cît de asemănătoare poate fi cînd e privită în detaliu.

Cîți dintre noi nu am  avut de-a face cu o eroare la calculator a cărei soluție a rămas un adevărat mister? Cine nu s-a întrebat la ce folosesc toate cifrele inscripționate pe cărțile de credit? Oare cîtă lume nu și-a pus intrebarea: ce anume e atît de fascinant la Ziua Recunoștinței? La toate acestea Bill Bryson ne răspunde!

Articol publicat in revista 24FUN Timisoara.

 

Leave a Reply