O carte care reuneste 9 povestiri ale lui Salman Rushdie care au la baza diferenta dintre cultura occidentului si cea a orientului, tema deloc surprinzatoare pentru fanii lui Rusjdie care a aratat de-a lungul anilor o oarecare obsesie pentru cele doua culturi spunand de multe ori ca una din cele mai importante caracteristici ale sale este neapartenenta.
Desigur, neapartenenta lui Rusdie nu este doar cea de spatiu si timp, ea are radacini mult mai semnificative precum cultura si religia, unul din cele mai bune exemple ar fi Versetele Satanice care, lasand la o parte conotatiile religioase, este un roman despre aici si acolo.
Aici si acolo nu reprezinta doar diferenta dintre India natala si Marea Britanie in care locuieste ci reprezinta realitatea si fictiunea, spatii care de foarte multe ori se intersecteaza una cu alta in scrierile lui Rushdie iar cartea de fata nu face exceptie.
Povestirile sunt scurte si au o urma fina de ironie care le face mult mai savuroase. Unele povestiri includ amintiri din copilaria lui Rushdie, altele pur si simplu sunt inventate sau au o inpiratie din diferite intamplari la care a participat autorul.
O carte necesara pentru cei care sunt pasionati de stilul lui Rushdie, o carte care raspunde la cateva intrebari despre autor, stilul pe care il adopta cat si temele pe care le ia in considerare in operele sale.

Leave a Reply