O carte care nu prea are nevoie de o introducere, o carte care este o adevarata legenda, ea prin felul cum e scrisa, prin faptul ca autorul ei este nimeni altul decat J. D. Salinger dar si faptul ca anumiti oameni celebri au adorat aceasta carte.
Scrisa la persoana I romanul ne ofera povestea lui Holden Caulfield, un tanar care, intr-un fel, e stereotipul perfect al adolescentilor americani, si nu numai. De fapt aceasta carte este considerata a fi un simbol al adolescentei. Trairile lui Holden sunt impresionante prin efectul emotional care il au asupra lui si nu prin dificultatea sau originalitatea actiunilor. Romanul surprinde viata unui pusti de 16 din interiorul sau si o reflecta intocmai. Citind-o ajungi sa te vezi in pielea lui Holden si incerci sa anticipezi urmatorul pas dar, din punctul meu de vedere, nu reusesti niciodata pentru ca e imposibil de anticipat.
Modul in care Salinger surprinde viata de adolescent este perfect, arata clar cum adolescentii se vad pe ei insusi si cum ii percepe lumea, sau, mai bine zis, cum vad ei ca sunt perceputi de lume.
Romanul este relatarea a catorva zile din viata lui Holden Caulfield, mai exact, cele cateva zile de la fugirea lui din internatul liceului la care se afla, in New York, unde hotaraste sa stea pana cand va trebui sa mearga acasa sa le spuna parintilor sai ca a fost exmatriculat din nou.Experienta sa in New York are un impact teribil asupra lui si asupra cititorului, ajungem sa vedem in ce stare emotionala este si, deasemenea, vedem cum se comporta un adolescent in lumea reala.
Romanul lui Salinger este un monument literar, scris intr-un stil foarte placut si accesibil, De veghe in lanul de secara este unul din cele mai bune romane scrise pe pamant american, el reusind sa ofere lumii perspectiva unui adolescent, cu tot ce tine asta: ura, iubire, gelozie, nebunie etc. si a invatat lumea ce este un adolescent, cum poate el sa se comporte ca un adult dar si ca un copil, ca poate sa aiba aceleasi vicii precum un adult: tigari, femei, bautura, ce impact are asupra lor familia: moartea fratelui are un impact naucitor asupra lui Holden, desi el este in negare. As putea sa stau si sa scriu ore in sir lucrurile importante din acest roman insa ma opresc aici si va indemn: Cititi acest roman!

One Comment

Leave a Reply