Sexualitatea este una din marile teme ale artei, a fost dintotdeauna si probabil va continua sa fie o tema din care multi artisti se vor inspira si o vor duce spre alte culmi, mai senzuale sau, de ce nu, mai violente. Lars von Trier este unul din acei autori care expun lumea, atat prin scenariu cat si prin spectrul vizual al marelui ecran, intr-un mod in care prin absurdul situational el devine un malaxor al conditiei umane. Da, este violent. Da, vorbim despre o minoritate care vede lucrurile altfel, dar detalile fine, substanta, pot fi, si sunt,  transpuse in realitatea majoritatii fara ca ele sa fie perceptibile la prima vedere.

Filmul este suprins de reverberatii de geniu, prin anumite locuri paleta de sentimente umane este complesitoare, Lars Von Trier aducand in atentia publicului elemente neverosimile care sunt inradacinate in subconstient, dar care rareori evadeaza mai departe de elucubratiile noastre nocturne. Cu toate acestea fimul esueaza. Isi doreste sa realizeze prea mult cu prea putine consumabile. Umanul este finit, el neputand a fi transmitatorul tuturor elementelor posibile, doar a catorva; este necesar de o paleta umana mult mai vasta pentru a aduce in prim plan toate calitatile emotionale, deviante sau nu.

Per total filmul reuseste sa creeze aceea atmosfera confuza care vorbeste prin diferite forme fiecaruia dintre noi, aduce un aport de comfort viselor de care ne este rusine prin traspunerea lor, violenta, pe ecran. Astfel, vazandu-ne fanteziile expuse, devenim mai intimi si avem o mai mare convingere in propriul eu prin multitonalitatea care, in cor, ne exprima spaimele. Un balans extrem de bine proportinat intre dorinta reprimata si defulare.

Probabil cel mai bine controlat element al filmului este cel al fluiditatii, impartirea filmului in doua parti creeaza senzatia de continuitate, la fel functioneaza si trecerea de la personajul tanar al povestirii la personajul principal. Coloana sonora a filmului este foarte bine aleasa si ofera un mare plus calitatii vizuale. Aceste elemente, impreuna cu un scenariu extrem de bine scris, fac din Nymphomaniac un film independent de neratat.

Leave a Reply