In ultima vreme evenimentele din Cipru devin un subiect din ce in ce mai discutat, atat la televizor cat si in cercul meu de prieteni. Stiri peste tot despre ceea ce se intampla, pareri si opinii de la jurnalisti la bloggeri la oameni obisnuiti, toata lumea are o parere despre ce se intampla acolo. Nu vreau sa vorbesc despre cum statul Cirpiot era un paradis fiscal care, inevitabil, se indrepta catre colaps. Stirile despre modul in care biserica cipriota a hotarat sa se implice, determinand oamenii de presa sa ia in calcul diferentele intre cele doua biserici.

Dar daca privim spre trecut vom observa ca Cipru este o tara care a fost supusa unor lungi incercari si faptul ca au reusit sa ajunga astazi aici este, poate mult spus, remarcabil. De la dominatia britanica la independenta, la incercarea de a se lipi de Grecia si dorinta minoritatilor de a se lipi de Turcia, de la proteste si situatii de criza la rai fiscal si, apoi, la faliment. Cipru e in sine o lectie de istorie, una de la care avem multe de invatat.

Cat despre modul in care biserica cipriota a hotarat sa se implice: este un lucru atat de normal si previzibil avand in vedere relatia extrem de puternica si apropiata intre stat si biserica. Cine isi aminteste de Makarios al III-lea? Arhiepiscop si Presedinte al Ciprului, un om care pana si Christopher Hitchens l-a admirat, si asta spune multe despre caracterul sau.

Situatia nu era imprevizibila, dimpotriva, se astepta ca acesta sa fie rezultatul acetor vremuri, si vor urma si alte tari. paradis fiscal nu exista, si oricat de mila mi-ar fi de oamenii care isi vor pierde banii nu pot sa nu imi amintesc ca majoritatea sunt oameni care au fugit din tarile lor natale doar pentru a scapa de taxe, deci o mica lectie de karma. Marea problema e ca lucrurile nu se vor opri aici, oameni cinstiti vor suferi mult mai mult decat micii baieti destepti.

P.S. Pentru a intelege mai bine situatia Ciprului recomand Hostage to History: Cyprus from the Ottomans to Kissinger de Christopher Hitchens, o carte scris de, atunci, un tanar jurnalist care este extrem de relevanta situatiei de astazi.

Leave a Reply