De multe ori ma gandesc la cat de mult dureaza o zi. Acele zile de lucru interminabile in care nu poti sa te gandesti decat la cum sa treaca mai repede si mai usor. De multe ori ne gandim la o zi ca la o unitate de timp de care, cel mai adesea, trebuie sa scapam, un chin pe care trebuie sa-l induram si sa asteptam salvarea. Dar o zi mai are si un altfel de sistem de referinta: aceea de inactivitate. De cate ori ne gandim ca o zi ne poate schimba definitiv?

Desi o zi pare un interval lipsit de importanta si, de obicei, fara efect, ea este un lucru care poate altera semnificatiz viata noastra. Nu vorbesc aici ca o sa dea tramvaiul peste noi intr-o zi si astfel aceea zi va fi marcanta pentru viata noastra, ci ma gandesc la celalalte lucruri care se pot intampla intr-o zi. Nu e nevoie de mai mult de 24 de ore sa ne indragostim de cineva, sau cineva sa ne devina antipatic pentru o lunga perioada de timp.

Citind un micro roman de Stefan Zweig mi-a venit in minte ideea ca o zi poate defini unul din lucrurile care sa ne defineasca. Nu e nevoie de mai mult, intr-o singura zi putem lua cele mai importante decizii din viata noastra si acea zi sa devina reperul nostru in toate zilele ce vor veni. O zi ne poate marca atat de tare incat nu va trece ora in care sa nu ne gandim la ea, sa nu ne raportam, intr-un fel sau altul, la ea.

 

Leave a Reply