Un roman destul de neverosimil venit din partea unui autor care a fascinat o lume intreaga prin romanele si povestirile sale: Franz Kafka. Acel autor care a aratat o noua fata literaturii mondiale si care este un pilon imens pe care literatura moderna sta. Romanul America este primul din Trilogia Singuratatii care este completata cu romanele Procesul si Castelul, ele fiind, de asemenea, singurele romane ale marelui scriitor ceh.
Romanul nu este terminat, lucru caracteristic autorului avand in vedere ca el nu a dorit niciodata ca romanele lui sa fie publicate. Banuiesc ca lucra incontinuu la ele si nu si-a pus problema ca ele sa ajunga publicului, asa cum mare parte din opera lui nu a ajuns cat timp el a trait. Doar cateva povestiri scurte au fost publicate in timpul vietii sale.
Romanul este desprea aventura lui Karl Rossmann, un tanar de 16 ani care este trimis de catre parintii sai in America pentru ca a avut o relatie sexuala cu una din servitoare din care a rezultat un copil. Odata ajuns in America, Kark trece prin nenumarate intamplari care de care mai diverse si mai ciudate, total neverosimile dand impresia de falsitate (dar o falsitate originala daca o putem numi asa) fiind ceva ce nu se aseamna cu niciun roman de dinaintea sa.

Karl trece de la o experienta la alta, incidentul de pe vasul cu care a ajuns in America, unchiul sau il reneaga pentru ca a plecat invizita la un prieten de-al sau (de-al unchiului) fara sa aiba aprobarea sa totala, incidentul cu fiica amicului unchiului sau, intalnirea cu Robinson si Delamarche, angajarea ca liftier la Hotel Occidental si bineinteles, Brunelda. Toate intamplarile prin care trece acest tanar sunt foarte ciudate precum sunt si personajele cu care avem de-a face in acest roman.
Daca Karl Rossmann este de fapt Domnul K., personaj care apare si in alte scrieri de-ale lui Franz Kafka, sau poate este un alter ego al scriitorului, traind si relatand experiente similare ale autorului, nu pot sa spun. Ceea ce pot sa spun este ca America este un roman genial, un roman ca nicicare altul venit din partea unui autor ca nicicare altul.

Leave a Reply

Film: Ran
Next Post