Un film facut de unul din pionierii cinematografiei, un adevarat film cult realizat de unul din cei mai bun regizori din istorie: Akira Kurosawa.
Filmul reprezinta ecranizarea piese King Lear a lui William Shakespeare intr-o maniera moderna. Filmul este transpus in Japonia feudala unde regele unui teritoriu lasa imparatia nu unuia din cei trei copii ai sai ci la toti dorind in schimb sa aiba propria lui mica armata si sa fie gazduit, pe rand, de toti fii sai pentru cat timp va mai trai.
Unul dintre fii realizeaza cat de stupida este ideea tatalui sau si ii spune acest lucru incercand sa il lamureasca ca aceasta decizie nu va duce decat la un razboi intre fii sai pentru puterea totala. Tatalui nu ii plac cuvintele fiului sau si il reneaga. Profetia fiului renegat se intampla, prima oara ambii copii il dau afara pe tatal lor iar apoi incep un razboi intre ei pentru putere.
Spre sfarsit fiul renegat vine inapoi in imparatie, el fiind acum conducatorul unui regat mai indepartat, si doreste sa isi ia tatl cu el dar pentru asta trebuind sa se lupte cu fratele sau care este acum conducatorul imparatiei tatalui sau. Filmul se incheie tragic, tatl murind de infarct cand isi vede fiul renegat caruia demult dorea sa ii ceara iertare dar crezand ca el nu il va ierta niciodata.
Filmul are foarte multe elemente secundare care arata o portretizare extrem de fidela a operei dramatice a marelui dramaturg elizabetan. De exemplu: sotia uniia dintre fii care vine cu ideea ca sotul ei ar putea sa-si ucida fratele pentru a ajunge el conducatorul suprem, lucru ce se si intampla. Rolul clovnului personal al tatalui este portretizat genial, el fiind omul care e pus sa amuze pe rege dar care tot timpul ii spune adevarul si ceea ce se va intampla. De asemenea rolul slujitorului care ii spune tatalui ca e o idee rea sa imparta imparatia intre cei trei fii si este alungat dar decide sa ramana sa aiba grija de rege cand el este alungat de cei 2 fii ai sai.
Rolul tatalui este incredibil de bine portretizat, de la momentul cand este un ticalos care s-a saturat sa aiba responsabilitatea de a-si conduce imparatia dar fara sa vrea sa renunte la privilegiile de rege si decide sa-si imparta imparatia intre cei trei fii ca el sa poata lenevi tot restul vietii sale in lux pana la momentul cand este disperat, alungat de copii sai, ramas fara adapost, ajuns in pragul nebuniei dorind sa isi ceara iertare de la fiul alungat. De asemenea portretizarea sa ca un rege nemilos care a cucerit prin forta omorand multi oameni (pe parintii sotiei fiului care il alunga si isi ucide fratele, de exemplu) sau scotand ochii altora (fratele sotiei celuilat fiu).
Putem spune, intr-un fel, ca e vorba de karma si de modelul uman privind sumbru si foarte pesimistic sau putem spune ca e doar o transpunere in vilm a vietii, in orice caz, este un film extraordinar.

P.S. Asta e primul meu film de Akira Kurosawa, dar cu siguranta nu ultimul.

Leave a Reply