Un microroman de o frumusete rara scrisa de unul din cei mai mari romancieri ai tuturor timpurilor: Lev Tolstoi.
Romanul ne arata cum o mica greseala schimba viata a multor oameni si ne face sa ne gandim de doua ori inainte de a face o prostie care poate avea repercusiuni asupra multor oameni.
De la modificarea sumei pe un bon valoric se ajunge la o suma de intamplari legate de aceasta schimbare care duc, pana la urma, la o crima. Un lucru minor duce la o catastrofa.
Lev Tolstoi ne ofera acest microroman pe postul unei parabole, a unei invataturi despre care trebuie sa luam aminte in viitor si sa incercam sa fim mai buni si mai drepti si sa ne gandim foarte bine inainte de a face un lucru.
Desi ideea secundara nu mi-a prea placut: copilul schimba suma de pe cupon ca sa aiba mai multi bani pentru a merge la teatru, deci pentru cultura, iar finalul este atrtibuit lui Dumnezeu, deci religios. Nu cred ca cele doua trebuiau puse in relatia in care a fost pusa, mai bine era daca se schimba suma de pe bon pentru o chestie stupida precum bomboane sau femei, dar nu pentru a merge la taetru.
Scurt, simplu cu destule personaje si intamplari, cu o invatatura morala si crestina asa cum ii place marelui maestru literar rus sa foloseasca, extrem de uman si de bine realizat si scris, Cuponul fals este o carte care merita citita pentru a vedea ce se poate intampla daca pentru o secunda actionam fara sa gandim.

Leave a Reply