Romanul care a marcat inceperea scrierilor politice ale lui George Orwell. Poveste pentru copii dar si pentru adulti, Ferma Animalelor este un semnal de alarma pe care societatea ar fi bine sa il ia in seama.
Prezentat intr-o forma simpla si destul de comica romanul este extrem de serios si prezinta o ipoteza care este extrem de plauzibila (nu ma refer la animale) care, la inceput, pare o idee geniala dar care, spre sfarsit, ajunge sa fie o adevarata tragedie.
Problema umanitatii este repetitia, nu suntem niciodata pe un tern nou, e acelasi loc si aceeasi problema dar de data asta credem ca o sa o rezolvam si ca nu o sa ne mai afecteze problema asta niciodata. Insa gresim, asa cum am gresit de fiecare data.
Nu exista o politica corecta, una in care chiar sa fim egali si sa putem bebeficia de aceasta egalitate si motivul pentru care nu exista egalitate este chiar asta: nu suntem egali. Nici unul din noi nu suntem persoana de langa, suntem asemanatori dar diferiti.
Poate solutia cea mai eficienta e sa avem libertate totala, sa putem face orice dar deoarece sunt oameni care nu au un comportament normal si fura si omara etc. atunci trebuie sa facem reguli pe care sa le urmam dar acest lucru inseamna ingradirea libertatii iar libertatea ingradita nu este libertate.
Romanul lui Orwell este un exemplu foarte bun despre inegalitate, reguli hotarate, modificate si calcate in picioare. Libertatea este o iluzie si, din nefericire, este singura speranta pe care o mai avem.