Ultimul roman al lui Lev Tolstoi, considerat de unii un fel de prevestire a faptului ca poporul cecen e in stare sa reziste marelui imprius rus, ceea ce si face la ora actuala.
Povestea rebelului Hagi-Murad, un om de un curaj extraordinar care ajunge in punctul de a face niste sacrificii extraordinare pentru a-si salva familia din mainile unui om care vrea sa il omoare. Desi se preda rusilor acest om are o aura aparte, un fel de sclipire misterioasa care ii ofera o alura de razboinic invincibil dar nu doar in sensul ca e mai mai viteaz si mai bun decat toti in lupta ci invincibil prin sufletul sau drept.
Un roman despre oameni, unii mai buni si altii mai rai, unii curajosi si altii fricosi. Ciudat ca Lev Tolstoi il prefera pe acest rebel cecen in fata propriului tar dar prin felul in care prezinta povestea autorul nu doreste altceva decat sa prezinte adevarul. Nu este o poveste despre favoritisme, nici despre alegeri personale bazate pe opinii subiective ci este un roman documentat, foarte serios care prezinta o lume uitata astazi dar foarte reala si cruda care te obliga sa privesti lucrurile drept si sa judeci in concordanta.
Viata are multe fete, multe variante, multe laturi nevazute care odata descoperite te schimba, te naucesc si te fac sa vezi totul in alta lumina. Acest ultim roman al lui Lev Tolstoi iti prezinta o latura a acestei vieti, una pe care nu poti sa o ignori si esti dator sa te informezi si sa-ti construiesti o opinie in legatura cu ea.

Leave a Reply