Plasata in Japonia celui de-al doilea razboi mondial, in timpul invaziei americane, actiunea aduce in prim plan un personaj cu gasca lui de prieteni ce cauta incontinuu noi moduri de a se droga, de a petrece si de a face sex.
Suna foarte mult cu Trainspotting si in unele locuri chiar nu am putut sa nu ma gandesc la asemanarea intre cele doua romane insa exista o mare diferenta: Albastru nemarginjit, aproape transparent e mult, mult mai slabut si mai prost scris decat Trainspotting.
Desi stiu ca Ryu Murakami e un scriitor cult in Japonia si are numerosi fani atat ca scriitor cat si ca regizor dar, trebuie sa spun, stilul sau de a scrie nu m-a impresionat.
Romanul este destul de original si unele parti sunt interesante si fiind destul de scurt nu reusesti sa te plictisesti de el si astfel nu esti nevoit sa arunci cartea si sa uiti de ea, ceea ce e un plus dar nu unul atat de mare incat sa cataloghez autorul si romanul sau in lista mea de preferati.
Adevarul e ca, dupa cate am vazut, cartile lui Ryu Murakami sunt cumparate de tineri de 15-16 ani care, cred, nu au o cultura literara foarte avansata si merg direct spre ceva sigur: droguri, sex, petreceri = ceva neplicticos si tabu. Adevarul e ca ar trebui ca cineva sa ii indrume spre adevaratii maestri ai genului: Irvine Welsh, Charles Bukowski, Henry Miller.

Leave a Reply