La prima vedere istoria pare o joaca, o adunatura de informatii puse cap la cap care sa arate secventa cronologica a evenimentelor din trecut si, daca se poate, sa ofere si un punct de vedere pe care sa il adoptam sau, dupa caz, sa-l combatem.

Dar istoria nu este deloc o joaca, iar acea adunatura de informatii necesita o rabdare si o finete cum multi nu si-ar putea inchipui. Unde mai pui ca astazi istoriile se clasifica in mai multe categorii. Ideologiile isi fac locul si astfel se creeaza un amalgam de istorii din care cu greu alegem si devine din ce in ce mai anevoios sa ne identificam.

De Herodot incoace istoria a progresat si s-a intins peste o sumedenie de domenii, ea nu mai este doar raportul de final al unui razboi, el poate deveni istoria unei familii, feminismului, unui anumit oras, etc. Unde mai punem ca istoria a trecut de real si s-a deplasat spre imaginar: istoria unei idei, istoria unei inchipuiri.

Ca intr-un manual pentru istorici, Lucian Boia ne invata cum sa privim si sa catalogam istoria, ne trece prin toate punctele de vedere pe care ar trebui sa le avem si ne arata unde se afla capcanele de care trebuie sa ne ferim. Pas cu pas, capitol cu capitol, realizam cat de complexa este istoria si cat de greu este sa extragem niste informatii importante pentru a putea determina anumite evenimente, totul devine mult mai vast decat am avut impresia.

Istoria mare, facuta cu grija si pricepere este foarte importanta si foarte rara. Bineinteles, exista istorie fictionalizata si subiectivizata, exista acea istorie de scandal care nu va face altceva decat sa ne duca in eroare si sa ne deformeze conceptia despre lumea in care traim. Lectiile oferite de Lucian Boia nu sunt doar pentru istorici ci si pentru consumatorii de istorie, este un ghid extraordinar pentru a ne da seama ce anume sa cautam atunci cand citim o carte de istorie.

Compleza, grea, lenta si nu tot timpul repetitiva, istoria este unul din domeniile intelectuale cele mai de pret ale societatii noastre, ea trebuie consumata cu grija si, mai important, ea trebuie scrisa cu atentie. Oamenii au dreptul de a-si cunoaste istoria dar, in acelasi timp, au obligatia de a stii cum se citeste si, mai ales,  cum se face.

Leave a Reply