Un volum de povestiri care aduc in prim plan geniul lui J.D. Salinger si al operei sale. Desi De veghe in lanul de secara este singurul sau roman publicat si probabil cea mai importanta opera a sa, sriitorul este un maestru desavarsit si in creatia de povestiri.
Noua povestiri care arata viata americana din mai multe unghiuri, fie ca vorbeste despre un om care se sinucide in timpul vacantei dupa o partida de inot, fie ca vorbeste despre conversatia a doua femei nu tocmai intelectuale sau ca vorbeste despre aventurile unui soldat american prin cine stie ce tara straina cu care se afla in razboi, Salinger reuseste sa surprinda esenta. Nu pot sa spun daca esenta personajului sau esenta vietii, a lumii in care acest personaj traieste, poate toate la un loc, poate niciuna.
Stilul este simplu si povestirile sunt usoare, cititorul nu este pus in mare dificultate desi la un moment dat trebuie sa se opreasca si sa isi puna niste intrebari despre ce se intampla in povestire. Sunt povestiri usoare dar nu lipsite de esenta.
J.D. Salinger s-a dovedit, in fata mea, ca un foarte observator al vietii in care traieste, asta e marele lui talent: suprinde esenta vietii cu niste cuvinte extrem de simple si niste povestiri foarte relaxante. Iti aduce aminte de Hemingway dar nu poti sa ii asemenei, sunt total diferiti, fiecare original in felul sau.
Cele noua povestiri iti ofera privilegiul de a-l descoperi ce acest mare autor american in plin talent scriitoricesc. El arata ce e mai important intr-un mod exceptional, ceva ce multi autori cauta o viata intreaga dar putini il gasesc.

Leave a Reply