E greu sa gasesc o categorie pentru aceasta carte, e greu sa incep sa vorbesc despre ea, emotiile care sunt in roman si emotiile pe care romanul le trezeste in cititor sunt, fara indoiala, extrem de puternice, ele sunt opera unui maetru in jocul cuvintelor, Alexandr Soljenitin este un zeu care se joaca cu mintea noastra si o face extrem de bine.
Ivan Denisovici, sau Suhov pe scurt, este prizonier intr-un lagar in Siberia. El este in lagare de mai bine de un deceniu si a ajuns sa fie cel mai bun personaj cu care sa petrecem o zi in lagar. Prin mintea lui Suhov vedem viata intr-un lagar, atat ororile dar si bucuriile nesemnificative ale detinutilor ne sunt prezentate de acest personaj miraculos, un om p[e care n-ai cum sa nu il indragesti si sa il compatimesti.
Nu ne este prezentata istoria unui neam, nici macar istoria unui om, ci o zi, o zi ca oricare alta, dar nu o zi pe care oamenii de rand sa o cunoasca, nici macar sa o viseze, ea este ziua unui prizonier, a unui condamnat care se afla intr-un pe care cu greu ni-l putem imagina, un lagar.
Petrecem cu Ivan Denisovici ziua de la trezirea detinutilor, inainte sa se fi crapat de ziua si pana la sfarsit, noaptea, cand prizonierii flamanzi, infrigurati si obositi dupa o zi de munca silnica merg la culcare. Desi cartea este consumata in doar cateva ore, ea prezinta cu lux de detalii intamplarile, sentimentele si gandurile lui Suhov si ai camarazilor sai. Prezinta viata de lagar, mentalitatea rusilor condamnati, mentalitatea gardienilor, mentalitatea ofiterilor, etc.
O carte care este o mica si inocenta introducere in marea opera a lui Soljenitin, Arhipeleagul Gulag, opera care a deschis ochii intregii lumi despre bestialitatea lagarelor rusesti. Oricine vrea sa citeasca opera capitala Arhipeleagul Gulag sau vrea sa se documenteze despre lagare si viata in lagare trebuie sa inceapa cu O zi din viata lui Ivan Denisovici.