Cred ca nu mai are rost sa spun cat de mult imi place Philip Roth. Omul asta e genial, atat prin cum relateaza faptele dar mai ales prin diversitatea ideilor si intamplarilor si, de ce nu, a romanelor sale. Este pentru prima oara cand il citesc in limba engleza si trebuie sa spun ca mi-a placut enorm, desi a avut parte de traduceri foarte bune si variantele in romana de pana acum nu m-au dezamagit deloc.
Complotul impotriva Americii chiar socheaza prin originalitatea ideii sale principale: daca in loc sa castige Roosevelt alegerile, le-ar fi castigat de fapt, Charles A. Lindbergh, un aviator care a fost proprus pentru a candida la presedentia statelor unite si era un antisemit? Ideea este, cel putin, foarte interesanta si m-a captivat inca de la inceput.
Philip Roth isi imagineaza acest scenariu chiar prin ochii sai, a unui mic Philip de doar 9 ani care traieste drama de a avea un presedinte antisemit si de a vedea cum tatal sau si familia sa cat si prietenii si mai toate cunostiintele sale evreiesti incep, treptat, sa devina persecutati de guvernul american care semneaza untratat de neagresiune cu Germania nazista.
Temele discutate in roman sunt fantastice, atat de diverse si atat de originale, atat de bine montate si atat de bine documentate incat te sperie. De la cunostinte foarte ample despre filatelie, la cunostinte atat de vaste despre istorie si politica. Philip Roth creeaza un adevar alternativ, ne arata ce s-ar fi putut fi intampla la un moment dat.
Micutul Philip, personajul principal este sfasiat de evenimentele care se intampla in viata sa, de la determinarea tatalui sau sa fi impotriva noului presedinte, la dorinta fratelui sau de ajuta la integrarea evreilor in societate, la dorintele de a fugi din tara a mamei sale, de sinuciderea vecinului sau, precum si de atitudinea varuli sau care si-a pierdut un picior in timp ce a mers sa lupte impotriva lui Hitler impreuna cu armata canadiana.
The plot against America este un roman care prezinta o istorie alternativa, foarte bine documentata si foarte bine scris. Un talent inepuizabil te insotrste de la primele cuvinte pana la ultima pagina. Nu obosesti citindu-l si nici nu te plictisesti. Un roman fabulos, scris ireprosabil de cel mai mare scriitor american in viata: Philip Roth!

Leave a Reply