Unde e criza aia? Eu nu o vad. Nimeni nu economiseste nimic, toata lumea e in mall, in supermarket, in hipermarket, in piata, in centru comercial, in alimentara, in butic, peste tot. Se cheltuiesc bani, multi. Unii isi cumpara tv-uri, altii termopane, altii carti, altii haine, si cu toate astea ziarele si televiziunile duruie incontinuu despre criza care afecteaza toata planeta.
Ideea, din punctul meu de vedere, e foarte simpla. Criza exista la lucrurile extrem si nejustificat de scumpe, adica in industria auto si in imobiliare, si in cateva domenii de electronice. Cum vrei sa mai cumpere cineva o casa sau o masina cand preturile sunt iesite din stratosfera? Nu au oamenii banii astia, nu isi permit un credit atat de mare, si chiar daca si-ar permite: de ce ai cumpara ceva inutil de scump?
Da, stiu, avem o groaza de credite peste tot si nu mai suntem in stare sa le platim si bancile sunt in criza… rahat. Da, avem o groaza de credite, la majoriatatea suntem bagati pana la urechi in ele si nu mai suntem in stare sa le platim, dar hai sa nu plangem bancilor de mila, ca nu o duc deloc rau. Voi ati vazut cum arata sediile lor? Parca in fiecare dimineata scot un sediu nou din cutie, imaculat. Toti imbracati la patru ace conducand super masini, dand dovada ca au salarii babane si ca nu le merge rau deloc.
Criza este o situatie perfect normala intr-o societate de consum, atat se promoveaza consumatorismul incat se ajunge la un moment dat in care oamenii nu mai au cu ce sa cumpere si, bineinteles, se baga in datorii pe care nu pot sa le mai plateasca, dar asta nu inseamna ca acele datorii nu se vor mai plati, va asigur eu ca se va gasi o solutie pentru a recupera banii aia. Dar pana atunci toata lumea consuma in continuare, asa ca… ce criza dom’le?

Leave a Reply