Un film pe care tot am zis ca vreau sa il vad. Simteam ca trebuie sa il vad, ca va avea un efect asupra mea sau, poate, ca eu voi schimba ceva uitandu-ma la acest film. Nu cred ca a fost cazul insa am facut un lucru bun uitandu-ma la el.
Mi s-a parut geniala ideea, desi cartea lui Bernhard Schlink e de ceva vreme pe piata, chiar si pe piata romaneasca asa ca poate, pentru cei care au citit-o filmul nu a fost o revelatie atat de mare.
Departe de povestea nazismului si cauzele lui, departe de ura pe care unii oameni simt ca sunt datori sa o simta fata de personajul interpretat de Kate Winslet, departe de dragostea dintre cei doi protagonisti, cel mai important lucur din filmul asta e cartea si citirea ei.
Filmul e o marturie vie a faptului ca romanele si cartile si cititul in sine pot scimba viata oamenilor, ii pot schimba, sau mai bine spus: pot aduce la suprafata persoana adevarata care se ascunde inauntrul unei persoane. Cartile sunt un dar si binecuvantare care te invata sa devii tu insuti, prin ele cunosti lumea si viata, viata ta.
Filmul este extrem de bine realizat si este superb pe atatea nivele incat e greu sa spun care ii este cea mai buna parte, este un film extraordinar de la cap la coada iar Kate Winslet, daca nu a demonstrat-o deja de cativa ani, e o actrita superba care a meritat pe deplin oscarul luat.

Leave a Reply