Un roman care m-a lasat masca, scris de unul din cei mai mari scriitori francezi moderni: Albert Camus, un maestru al absurdului, un maestru al literelor.
Am auzit de multe ori ca Albert Camus e un scriitor bun dar niciodata nu am crezut ca e atat de bun. Romanul mi-a placut la nebunie, mi-a placut atat de mullt incat nu stiu ce sa scriu despre el, mi se pare ca e ireal, ca nu exista cuvinte care sa poate descrie maretia si genialitatea acestei carti fabuloase care a reusit in doar cateva zeci de pagini sa suprinda viata in unul din cele mai intime momente.
Nu stiu ce sa spun despre faptul ca e sau nu existentialist. Toti l-au numit, si inca il numesc pe Albert Camus un existentialist dar el nu s-a considerat niciodata asa si, probabil, asa o si fi, nu pot sa ma pronunt cu exactitate.
Adevarul e ca romanul prezinta omul intr-o situatie in care existenta sa e pusa la indoiala, la incercare, se afla la o rascruce in care trebuie sa-si descopere destinul, se afla in locul in care trebuie sa faca cu adevarat primul pas desi merge pe doua picioare de foarte multa vreme. Existenta sa trebuie dovedita printr-o menire si nu se stie niciodata exact care este aceea, este o enigma care trebuie rezolvata. Sau e inutil?
Camus a avut o mare problema cu sinuciderea, a incercat mereu sa afla radacinile acestei mentalitati. Desi romanul nu este despre o sinucidere ci despre viata, moarte si crima, ideea de viata si de existenta persoanei persista si devine un subiect major si propune cititorului niste intrebari incredibil de realiste.
Cat de mult trebuie sa ne intereseze de viata celor dragi noua? Cat de mult ar trebui sa ne intereseze de viata unora pe care nu ii cunoastem? Cat de mult valoareaza viata unui om? Cat de mult ne intereseaza propria viata? Cine are dreptul sa ia viata altui om? Care este pretul pentru luarea vietii unui om?
De la un capat la altul acest roman este incredibil, te tine intr-o uimire continua, prin subiect, prin stil, prin personaje, prin tot. Este o carte geniala care trebuie lecturata neaparat, doar pentru a afla o alta parere, de a trai o alta senzatie, de a vedea o alta viziune, de a experimenta una dintre cele mai frumoase literaturi scrise vreodata.

Leave a Reply