Sir Salman Rushdie spunea:

La ce bun toleranta daca nu toleram si intolerantii?

Si ma gandeam eu: suntem obligati sa toleram sau toleram doar cand vrem, doar cand ne convine? Libertatea care o avem astazi e dependenta de toleranta noastra sau, de fapt, de intoleranta noastra. Bineinteles ca in cazul lui Rushdie trebuie sa ne raportam la islam, o religie care nimeni nu vreau sa o ia la bani marunti, pentru faptul ca sunt multi ticniti in religia aia si nu e bine sa ne jucam cu ei.
El a facut-o, a platit un pret ce e drept dar a facut-o, asa cum unii americani au avut dreptul sa arda steagul si/sau o copie a declaratiei de independenta, asa si el a pus sub semnul intrebarii adevaraul incontestabil al religiei. Si bine a facut, a dat dovada de curaj si de intoleranta la abuz. Nu poti sa actionezi sub amenintare, nu e corect si nu isi mai are rostul
Pretul, insa, pe care oameni ca Rushdie l-au platit a fost extrem, sa nu poti sa-ti vezi copilul si sa nu poti sa scapi de snetimentul de frica, si toate astea doar pentru ca ai avut curajul sa te indoiesti? Traim intr-o lume trista si nu se prea vede orizontul in situatia de fata.
Si de aia intreb: cum e mai bine, cu toleranta sau fara? Sa toleram sau sa intoleram, si daca toleram: sa toleram si intolerantii?
N.B. Citatul e luat din povestirea La licitatia condurilor de rubin din volumul Orient, Occident de Salman Rushdie publicat de editura Polirom in traducerea Danei Craciun.

2 Comments

  • Iacob Silviu says:

    Intoleranta trebuie combatuta pentru ca este o lipsa de respect fata de aproapele tau si in unele cazuri nefericite duce si la privarea de libertate. Pentru ca acceptarea este mai mult un ideal decat ceva realizabil indiferent la ce fel de diferente dintre oameni ne referim, toleranta este singura solutie pentru a diminua cel putin la nivel global actele acestea impotriva umanitatii.
    Dar lumea este ignoranta si intelege gresit libera exprimare ca un abuz impotriva libertatii lor(in cazul tau, de a avea o religie).

  • Lidia says:

    Cred ca vorbim de alte concepte la ora actuala, cum ar fi diplomatia, actiunea de moment, echitabilitatea, actiuni umanitare, iar toleranta intre natiuni, confesiuni, ca valoare e putin probabila azi, iar daca se intampla, nu e responsabila in adevaratul sens, ci e un pretext, un subiect de discutie, un obiectiv de atins pe o agenda (pentru ca prioritare azi raman economia, razboiul, crizele impuse, batalia intre confesiuni).Iar pe intoleranti, ii luam ca atare (cred)..ca doar vorbim de diferente culturale, confesionale-si in asta sta si provocarea in bine, dar si razboiul)

Leave a Reply