Cum e sa ai totul si intr-o singura clipa sa pierzi si sa nu mai ai nimic? Cum e sa fi prezent dar incelasi timp sa nu fii acolo? Cum e sa nu mai ai control asupra nimic decat a pleoapei ochiului tau stang?
Ar fi ingrozitor! Ingrozitoare e povestea lui Jean-Dominique Bauby care in urma unui atac cerebral devine victima unei situatii numite Locked-in Sindrome, situatie in care doar mintea iti mai functioneaza, membrele corpului fiind complet paralizate.
Nemaiavand nicio putere asupra corpului sau, fiind despartit de familie si tot ceea ce a fost viata lui Bauby incepe sa scrie. Scrie prin clipirea ochilui in timp ce un alfabet este purtat prin fata ochilor sai. O munca teribila ce necesita o rabdare si o concentrare extrema mai ales pentru cineva in situatia sa.
Povestea este de o tristete sfasietoare, Bauby povestind viata lui de zi cu zi in acel corp care nu mai este al lui. Cum fiecare secunda il doare, cum trebuie sa suporte oamenii din jurul lui, cum slabeste dramatic din cauza neputintei sale de a se hrani, cum nu poate sa-si mangaie copii sau sa ii vorbeasca sotiei, cum nu poate sa vorbeasca cu tatal sau care e bolnav si poate sa vina sa il viziteze la spital, pana si cea mai puternica inima isi pierde duritatea in fata povestii acestui om care desi e prins in acest costum de scafandru reuseste sa gaseasca o modalitate de a trai cu asta.
Povestea este adevarata, nimic fictional in ea, ceea ce o face si mai extrema, si mai dureroasa. Iti aminteste de neputinta noastra si in acelasi timp de puterea extraordinara a sufletului uman care nu poate fi doborat de nimic, niciodata.
Jean-Dominique Bauby moare dupa 20 de luni in acesta stare, timp in care a scris o carte si a slabit aproape 30 de kg. A reusit ceva extraordinar dar acest lucru va fi eclipsat intotdeauna de situatia care a pus stapanire pe viata sa. Povestea sa ramane o davada a faptului ca un om poate fi distrus dar nu poate fi niciodata invins.

One Comment

  • Alina says:

    Pe mine m-a impresionat atat de mult povestea aceasta incat nici nu am putut scrie o recenzie a cartii. Cand am impresia ca am probeleme si imi este greu, ma gandesc la omul asta, si imi revin.

Leave a Reply